Hozzátáplálás - tej- és tojásallergia - könyvajánló
Most egy összetett, személyes ihletésű problémakörről vagy inkább kihívásról szeretnék írni, azaz a tej(fehérje) és tojás allergiás totyogók hozzátáplálásáról.
Ehhez a "Bibliám" jelenleg Szőke Krisztina: Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve, amit pár napja hozott a posta, de már most bártan merek ajánlani minden sorstársnak. Már csak az elméleti bevezetőjében (kb. 1-50 oldal) megtalálható információk miatt is. A szerző 3 ételallergiás gyermek anyukája, így tapasztalatból, ugyanakkor szakértők által alátámasztottan ad tanácsokat az ételallergiával küzdőknek.
Nagyon sok mindenre a könyv olvasása során döbbentem rá vagy nyertem megerősítést:
A korábbiakban írtam egy bejegyzést Pürékorszak címmel egy brit hölgy, Annabel Karmel: Pürékorszak c. könyve nyomán, akinek egyébként a Babaétrend c. könyvét is ajánlom bátran, de elsősorban azoknak, akik nem küzdenek allergiával, ugyanis nagyon sok recept tejet és tojást tartalmaz, nem is beszélve a további allergénekről. Annabel Karmel könyve egyébként egyszerűen elkészíthető recepteket tartalmaz, a püréktől indul, majd fokozatosan az egész család számára ehető és egészséges ételekig jut el. Nagyon jó alternatívája a bolti bébiételeknek, megkedvelteti a babákkal a valódi ízeket.
Összegezve tehát mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy gyanú esetén minél korábban forduljon szakemberhez (akár többhöz is, hisz mi sem ültünk otthon tétlenül), és vizsgáltassa ki a babáját, majd felkutatva a szakirodalmat, törekedjen a 100%-os diétáztatásra. Tudom, ez a legnehezebb étteremben, utazás vagy vendégség közben, szerintem minden igyekezet ellenére sem sikerülhet, vagy marad a jól bevált, unalmas, natúr hússzelet sült krumplival vagy rizzsel.
Ehhez a "Bibliám" jelenleg Szőke Krisztina: Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve, amit pár napja hozott a posta, de már most bártan merek ajánlani minden sorstársnak. Már csak az elméleti bevezetőjében (kb. 1-50 oldal) megtalálható információk miatt is. A szerző 3 ételallergiás gyermek anyukája, így tapasztalatból, ugyanakkor szakértők által alátámasztottan ad tanácsokat az ételallergiával küzdőknek.
Nagyon sok mindenre a könyv olvasása során döbbentem rá vagy nyertem megerősítést:
- A kisfiam 1 hónapos kora óta kiütésekkel küzdöttünk, mégsem mondta senki kb. 1 éves koráig, hogy szoptató anyaként ne fogyasszak tej- vagy tojástartalmú ételeket. Egyszerűbb volt felírni a szteroidos kenőcsöket a kisbabának...
- A vásárolt ételek címkéit minden esetben meg kell nézni, most épp a margarinunk összetevője változott, bekerült az allergén tejpor.
- A gyógyszerek összetevőit is meg kell nézni, mert abban is lehet allergén.
- Figyelni kell a keresztallergiákra, pl. tojásnál a szárnyashús, tejnél a marha.
- Csak akkor nőhető ki az allergia, ha 100%-ban sikerül elkerülni az allergént, így az immunrendszer elfelejteni. Szóval hülyeség az, hogy néha egy pici belefér. Nem fér bele.
- A nálunk jelentkező bőrkiütések és hasfájás, de még az asztma is lehet az allergia következménye.
- Bár a védőnői és minden itthoni általános javaslat (amivel én eddig találkoztam) 8 hónapos - 1 éves korban bevezetteti a tejet és tojást az étrendbe, Szőke Krisztina könyve 1 éves kor alatt nem javasolja.
- A tejben és tojásban található vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt pótolni kell zöldségekkel, húsokkal vagy egyéb módon.
A korábbiakban írtam egy bejegyzést Pürékorszak címmel egy brit hölgy, Annabel Karmel: Pürékorszak c. könyve nyomán, akinek egyébként a Babaétrend c. könyvét is ajánlom bátran, de elsősorban azoknak, akik nem küzdenek allergiával, ugyanis nagyon sok recept tejet és tojást tartalmaz, nem is beszélve a további allergénekről. Annabel Karmel könyve egyébként egyszerűen elkészíthető recepteket tartalmaz, a püréktől indul, majd fokozatosan az egész család számára ehető és egészséges ételekig jut el. Nagyon jó alternatívája a bolti bébiételeknek, megkedvelteti a babákkal a valódi ízeket.
Összegezve tehát mindenkinek azt tudom tanácsolni, hogy gyanú esetén minél korábban forduljon szakemberhez (akár többhöz is, hisz mi sem ültünk otthon tétlenül), és vizsgáltassa ki a babáját, majd felkutatva a szakirodalmat, törekedjen a 100%-os diétáztatásra. Tudom, ez a legnehezebb étteremben, utazás vagy vendégség közben, szerintem minden igyekezet ellenére sem sikerülhet, vagy marad a jól bevált, unalmas, natúr hússzelet sült krumplival vagy rizzsel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése