Pürékorszak

Mai bejegyzésemben a babák etetéséhez igyekszem tanácsot adni, vagyis egy nagyszerű könyvet ajánlani, amiben minden hasznos információ megtalálható.
Annabel Karmel: Pürékorszak - 100 egyszerű és egészséges étel az elválasztás időszakára című könyvéről lesz szó, ami a babák első évének etetési ajánlásait tartalmazza rengeteg tanáccsal és recepttel.

Az egész úgy kezdődött, hogy 1. bár szívesen főzök, azért nem vagyok egy klasszikus háziasszony, különösen ami a főzelékeket illeti. 2. a férjem mindenfélére allergiás, ezért jó esély volt rá, hogy a fiam is az legyen (hát lett is). 3. kezdő szülőként sok-sok a bizonytalanság, egymásnak ellentmondó információ (mit mikortól ehet a baba, milyen formában, stb.) , ezért úgy döntöttem, kell nekem egy "Biblia", ami irányt mutat a babák etetésében.

A fenti könyvben megtalálható minden információ a fenti problémákra, amiből szemezgetnék néhányat kedvcsinálónak:
  • Az elején rengeteg hasznos tudnivaló található pl. ételallergiákról, meddig érdemes szoptatni, mire kell figyelni a babák ételének készítésekor, stb. A legfontosabb kérdés, hogy mikor kezdjük a hozzátáplálást? 4 hónapos kor előtt semmiképp, inkább ha lehet, célszerű megvárni a 6 hónapos kort (különösen, ha van elég anyatej), mert addigra érettebb a babák gyomra az ételek befogadásához.
  • Hogyan tartósítsuk a babák ételeit? A kedvenc megoldásom pl. jégkockatartókban vagy egyéb szilikon (pl. muffin) formákban lefagyasztani a püréket. Fagyasztás után kitörhető és zacskóban, felcímkézve a fagyasztóban tárolható kb. 6 hétig. Így nem kell minden nap pár grammnyi adagokat főzni. Én nyáron a barackokat és más gyümölcsöket turmixoltam le és tartósítottam így. A könyv jelöli, mi fagyasztható, és mi nem (pl. banán).
  • A könyv min. 3/4 részében az ételek bevezetésének különböző szakaszainak megfelelően találhatók a receptek, ami segít érdekessé, változatossá és egyben ízletessé tenni a püréket. Hisz minél több ízt kóstol meg ebben a korban a baba, annál nagyobb az esélye, hogy nem lesz válogatós. (Ha egy íz nem jön be elsőre, célszerű kisebb adagokban többször is megkóstoltatni, hisz nagyon más pl. a répa íze, mint az anyatejé.) Kezdődik az egész a gyümölcsökkel és zöldségekkel, majd jönnek szépen sorban a tejet, glutént, húst, és májat, illetve a tojást is tartalmazó ételek. Számomra ez a könyv legnagyobb értéke, hisz a védőnő és sok szakirodalom is elmondja, leírja, hogy kezdjünk a répával, krumplival, stb. De aztán mit adjunk a babának, és legfőképp hogyan készítsük el? Erre ad ötleteket a könyv!
  • Ételízesítésre az első évben cukor, méz és só nem igazán javasolt. Húsos vagy zöldséges ételeket nagyon jól lehet pl. csirkehús- vagy zöldségleves alaplével ízesíteni. Erre is található recept a könyvben. (Így történt, hogy húslevest főztem a családomnak vasárnapi ebédre, pedig nem szokásom...)
  • A legtöbb recept kis módosítással (pl. sóval vagy nem pürésítve) a család többi tagjának is megfelelő étel pl. egy csirkés-zöldséges egytál étel vagy egy marharagu krumplival. 
  • A könyv kedvet csinál a pürék otthoni készítéséhez. Persze pl. utazás közben vagy időhiány esetén nem megvetendők az üveges ételek (javaslom ez esetben az összetevők alapos elolvasását!), de számomra mindig nagy öröm, ha a fiam megeszi a főztömet, amihez az alapanyagot a legtöbbször a piacon szerzem be.


Ami "negatívat" lehet mondani a könyvről, hogy brit szerző műve, így a magyar hozzátáplálási ajánlásoktól némiképp eltér, pl. ami a banán, avokádó és néhány egzotikum bevezetését illeti. Tény, hogy a legegészségesebb az idénygyümölcsökhöz igazítani az étrendet, de szerintem nem kell mereven ragaszkodni egy-egy bevezetési sorrendhez (kivéve allergének). Itt található pl. egy magyar szakirodalombeli hozzátáplálási ajánlás, illetve a védőnőt is érdemes megkérdezni a témában.

Összegezve a fentieket, nagyon ajánlom a könyvet, mert egy jó ötletadó mankó az anyukáknak a hozzátáplálás szakirodalmának "dzsungelében".


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Babakocsi utazáshoz

Finommotorika fejlesztés Oball-lal

Kirándulás és hordozás